De eerste asperges piepen aan de oppervlakte… het seizoen van het witte goud is gestart! We kiezen voor aspergerassen gekend voor hun goede smaak, geteeld in rijke grond. Twee dagen na oogst liggen de asperges op onze markt: sneller willen we niet, want asperges hebben minimum 12 uur nodig om tot in de kern af te koelen. Zo blijft de kwaliteit het best!   

Partner Luc Lavrijsen kent nog veel meer kneepjes van het vak: in 2015 nam hij samen met zijn vrouw Sofie het familiebedrijf van zijn vader over, die in 1989 met het vak begon. “Als klein manneke stond ik al mee op het veld”, vertelt Luc. “Ik kon een asperge al zien terwijl ze nog onder de grond zat.”

Aspergs van Lavrijsen.

Bodem boordevol mineralen  

De bodem van Herk-de-Stad is ideaal voor het telen van witte asperges: de zandleemgrond zit boordevol mineralen die mee voor een lekkere smaak zorgen. Dankzij de iets zwaardere samenstelling van de grond worden de mineralen, de warmte en het vocht goed vastgehouden. Het is de zwaarste grond waarin asperges in België geteeld kunnen worden.

“Door het leem in de grond moeten de asperges wat moeite doen om zich een weg naar boven te banen, wel zijn ze spierwit en van hoge kwaliteit “, aldus Luc. What doesn't kill you, makes you stronger…

Momenteel teelt Luc twee verschillende aspergerassen. “Wij maken onze keuze op basis van smaak en kwaliteit, niet op basis van rendement. De variëteit Gijnlim geeft bijvoorbeeld de meest zoete asperges, maar ze zijn vaak dunner in omtrek. Dat betekent dubbel zoveel bukken op het veld voor dezelfde kilo’s, in vergelijking met een ander ras.”

Wachten op de ideale temperatuur  

Asperges zijn wit omdat ze onder de grond groeien. Zodra ze zonlicht zien, kleuren ze groen. Daarom maken telers van witte asperges bedden: “We leggen een dikke laag van 45 cm grond bovenop de kop van de aspergeplant”, aldus Luc. “Die kop heeft verschillende ogen, waaruit asperges groeien. Eenmaal de bodemtemperatuur bij de kop van de plant warm genoeg is, schiet de plant wakker en starten de asperges met groeien.”

“Op verschillende dieptes in de grond heb ik sensoren geplaatst. Zo volg ik voortdurend de temperatuur op en kan ik inschatten wanneer het seizoen start”, vervolgt Luc. “De ideale temperatuur voor asperges is ’s nachts 10 °C en overdag 20 à 25 °C, met voldoende zon. We kunnen de temperatuur wat bijsturen via een folie die op het bed ligt. Met de zwarte kant naar boven absorbeert de folie zonnestralen en geeft die af aan het bed. Is het te warm, dan draaien we de witte kant naar boven en wordt de warmte gereflecteerd.”

Asperges steken like a pro  

We weten dat je ze graag in je mond wil steken, maar het vakwoord voor asperges oogsten is ook ‘steken’. Met een lemmet in de hand speuren de stekers de bedden af naar subtiele barstjes in de grond: dat betekent dat er een asperge klaar zit om geoogst te worden. “Als de kopjes al boven de grond zichtbaar zijn, zijn we eigenlijk al te laat”, vertelt Luc. “Je hebt een goed getraind oog nodig om de barstjes waar ze zitten, te zien”, glundert hij. “Dat is ook de moeilijkheid om anderen op te leiden. Probeer zelf maar eens.” 

“We steken (uit de grond halen) asperges op 23 cm diepte. In de helft dus. Dat betekent dat het onderste harde, houterige stuk in de grond blijft. Soms zie je op asperges kleine roestvlekjes: dat betekent dat die asperge wat trager is gegroeid omdat het terug even kouder werd. Je proeft er helemaal niets van.” 

Asperges van Lavrijsen.

Elke twee uur terug naar de boerderij  

Na het steken is het allerbelangrijkste dat de asperges zo snel mogelijk tot in de kern afkoelen. Als de zon schijnt, kan de temperatuur in de bedden makkelijk oplopen tot 30 °C. Een geoogste asperge voelt dan ook warm aan.

“Tijdens het steken brengen we elke twee uur de asperges naar de boerderij”, legt Luc uit. “Daar gaan ze onmiddellijk in een waterbad van 10 °C (bronwater). Koud water trekt gedurende minimum 12 uur langs alle kanten tot in de kern van de asperge. In een frigo duurt het veel langer vooraleer ook de kern koud is.  Het vergt extra moeite en organisatie om elke twee uur terug naar de boerderij te gaan – sommige velden liggen 10 km ver - maar dat is het zeker waard. Want hoe sneller gekoeld, hoe beter de kwaliteit van de asperges behouden blijft.”

Vers geoogste asperges van Lavrijsen, verkrijgbaar bij CRU.

Kracht van de natuur  

In theorie zou je tot half september kunnen steken, maar wij stoppen het seizoen op 24 juni. Vanaf die dag resten er nog 100 groeidagen waarbij de plant aan fotosynthese kan doen. “We steken nooit alle asperges van een plant”, verduidelijkt Luc. “Van elke plant laten we enkele asperges doorschieten. Die groeien dan uit tot een grote struik en via de zon en de bladeren haalt de plant kracht en energie op om het jaar nadien opnieuw asperges te vormen.”

“Een aspergeplant gaat ongeveer tien jaar mee. Er zijn telers die de planten langer laten staan, maar na tien jaar daalt de kwaliteit van de asperges en dat willen wij niet. Op hetzelfde veld kan je pas na 40 jaar opnieuw asperges planten omdat de bodem eerst moet herstellen. Misschien dat mijn kinderen ooit nog asperges kunnen telen op mijn velden…”

 

 En dan nog een persoonlijke vraag…  

“Mijn favoriete aspergegerecht? Lekker klassiek op Vlaamse wijze. Maar vooral genoeg!”, lacht Luc. Zijn vrouw bevestigt: “Supermakkelijk en altijd lekker!”