Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Ook aubergines, paprika’s, courgettes, komkommers… liggen enkel tijdens de zomermaanden vers op onze markt.
Dat zijn maar enkele maanden per jaar, hoor ik je al denken.
En in andere winkels liggen die groenten het hele jaar rond?
Klopt.
Bij CRU maken we keuzes: we willen enkel smaakvolle producten uit het seizoen.
Dat betekent: onze producten groeien in hun natuurlijke habitat. “Laat een tomaat een tomaat zijn”, zegt aankoper Dieter. “Ze zal wel groeien als het zover is.”
Daarvoor zijn we helemaal afhankelijk van de natuur.
Het seizoen begint pas als het weer er klaar voor is.
Zo is het aantal zonuren in het voorjaar belangrijk.
Bewolkt voorjaar?
Dan komt het seizoen pas laat op gang.
Een zachte zomer, zonder extreem hoge temperaturen?
Dan kunnen we extra lang van zomergroenten genieten.
Want als het té warm is, dan valt de groei juist stil.
We willen de natuur niet beïnvloeden. “De smaak van een natuurlijk product is zoveel authentieker, waardoor de keuze voor ons evident is”, aldus Dieter.
We mogen trots zijn: Belgen zijn goed in groenten telen.
Ons belgenland vormt bovendien de ideale basis voor de meeste groenten: een gematigd klimaat en een vruchtbare grond.
Daarom zijn de groenten op onze CRU-markt ook grotendeels geteeld door Belgische boeren.
Als we lokaal kunnen gaan, doen we dat zeker.
Wanneer het weer in België (nog) niet meezit, trekken we voor onze groenten naar Zuid-Frankrijk waar partner Josse woont.
CRU-aankoper Dieter en partner Josse werken heel nauw samen: Josse stuurt verschillende keren per week foto’s door van de groenten en ook Dieter is al ter plekke geweest.
We kennen de boeren en weten dat alles klopt: ze werken volgens dezelfde filosofie als wij.
Want ook daar groeien groenten in hun natuurlijke habitat.
We kiezen voor een natuurlijke habitat, en tegelijk willen we dat onze producten zo snel mogelijk op de markt liggen, met zo weinig mogelijk kilometers en een zo efficiënt mogelijke logistiek.
Een hele uitdaging.
Sla bijvoorbeeld, is een heel gevoelige groente: de kwaliteit gaat snel achteruit.
Toch slagen we er in om slagewassen binnen 24 uur op de markt te krijgen.
Dan is de sla zoals ze moet zijn: stevig en knapperig.
Als het niet vriest, hagelt of hard waait natuurlijk…
Want de kans op een mislukte oogst is bij extreme weersomstandigheden veel groter.
Meestal hebben we bij ons geen extreme vries- of zomertemperaturen, al krijgen we daar de laatste jaren steeds vaker mee te maken.
Als groenteboer is het dan ook een grote uitdaging om tijdens extreem weer toch te planten en te oogsten.
En ook voor CRU vormt dit een uitdaging tijdens het sourcen van smaakvolle producten.