Rode poon van bij versmarkt Cru.

Poon is een lokale vis bij uitstek. Er wordt doorgaans niet specifiek op gevist.

Rode poon wordt vaak opgehaald als bijvangst, naast pladijs en tong. Bijvangst of niet: we laten hem uiteraard niet verloren gaan! Er zijn ook technieken om gericht op rode poon te vissen, maar dat gebeurt steeds op duurzame wijze.

De rode poon is een opvallende verschijning. Hij heeft een dikke kop die met beenplaatjes is bepantserd en waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem ‘loopt’. Een ander typisch kenmerk is zijn knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van zijn zwemblaas. Vandaar dat poon ook ‘knorhaan’ wordt genoemd. Dat is misschien wel accurater dan zijn echte naam, ‘rode poon’: hij is eerder bruin dan rood.     

Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en past uitstekend in vissoepen en visstoofpotten. Verder is de vis heerlijk in een papillot of op het vel gebakken - een ideetje voor op de grill. De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Reken één vis per persoon.