Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Een frisse jonge kaas, een romige roodflora, een gerijpte comté, een pittige blauwschimmel… kaas is er in alle maten, smaken en geuren, toch is de basis altijd hetzelfde: melk. Dankzij het natuurlijk proces van fermentatie kunnen we van een natuurproduct heerlijke kaas maken.
Voor harde kazen - type Gouda - werken we samen met partner Baliehof, ook gekend van onze rauwe melk, yoghurt en plattekaas. De rest van ons assortiment bepalen we samen met partner Kaasaffineurs Van Tricht. Zij selecteren zorgvuldig de kaasproducenten waarbij ze kaas aankopen, en binnen dat aanbod maken we nog een selectie voor CRU. Zo kiezen we bijvoorbeeld altijd voor de dikste camemberts: want hoe dikker de camembert, hoe mooier hij rijpt.
Wanneer partner Van Tricht kazen selecteert, zijn er verschillende criteria waarmee ze rekening houden. Zo kiezen ze enkel voor ambachtelijke kazen, en dan liefst gemaakt op een boerderij. In het Frans heet dat fromage fermier. Die beschermde titel betekent dat de boer enkel de melk van zijn eigen dieren gebruikt. De melk vloeit dan meestal rechtstreeks van de uier naar de kaastobbe, waardoor de moleculen intact blijven en je geen kwaliteitsverlies hebt. En dat proef je.
Daarnaast is Van Tricht, en ook CRU, grote voorstander van kaas op basis van rauwe melk of lait cru. Door de melk ook niet te pasteuriseren, behoud je de goede bacteriën die later voor de smaak, complexiteit en diepgang van de kaas zorgen.”
Tot slot verkiezen we kazen – voornamelijk harde bergkazen - gemaakt van zomermelk. Tijdens de zomermaanden lopen de koeien volop buiten, eten ze vers gras, bloemen, kruiden en dat heeft invloed op de smaak en samenstelling van de melk. Een comté van zomermelk zal bijvoorbeeld veel smeuïger, fruitiger en geler zijn dan een comté gemaakt van wintermelk, plus de kaas zal mooier rijpen.”
Bij CRU kiezen we ervoor om de kazen waar mogelijk in bollen of wielen te laten leveren. Een kaas heeft namelijk een beschermlaagje, en door dat intact te laten, blijft de kwaliteit van de kaas nog beter behouden.
Onze kaastoog is van zacht naar pittig opgebouwd volgens de verschillende kaasfamilies. Tijdens je bestelling neemt onze specialist je mee doorheen de verschillende families en origines. Het assortiment bestaat uit de helft klassiekers zoals camembert of roquefort, de andere helft varieert zodat er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt.
Ontdek ons assortiment >