Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Dag | Openingsuren Markt | Openingsuren Cuit |
---|---|---|
maandag |
|
|
dinsdag |
|
|
woensdag |
|
|
donderdag |
|
|
vrijdag |
|
|
zaterdag |
|
|
zondag |
|
|
Ze lopen vrij buiten in Bekegem, een dorpje in West-Vlaanderen: de flinke vogels van partner Filip Callemeyn. Stukken vlees van deze mulardeenden proef je dikbesmeerd op je boterham of toast terug in onze rillette. Want zoals deze oeroude vorm van vleesbewaring voorschrijft, wordt het vlees niet gemalen maar versneden en langzaam gaargekookt in een beetje eendenvet…
Vandaag staat in elke keuken een koelkast. Lang geleden stond in elke keuken een pot, gevuld met vlees dat bedekt werd met vet. Het vlees komt dan niet meer in contact met lucht en bederft dus niet meer onmiddellijk. Rillettes zijn een overblijfsel van die oeroude bewaartechniek. En zoals vaak het geval is: oude bereidingen zijn niet in het wilde weg uitgevonden.
Deze oude techniek op zich levert een meerwaarde. Die waarde heet smakelijkheid. Rillettes smaken dus ook opperbest. Dat is zeker het geval wanneer ze gemaakt worden met eend. De rillettes in CRU worden vervaardigd door partner Filip Callemeyn in Bekegem. De eenden lopen daar vrij buiten. Wat ze ook graag doen. Zoveel mogelijk. In geval van regen gaan ze uit eigen beweging schuilen in de stal. Wat ze ook graag doen, trouwens.
Vier maanden na de geboorte zijn de eenden van Filip stevig uit de kluiten gewassen vogels, mulardeenden. Het eendenvlees van de rillettes wordt dan versneden, niet gemalen. Dat zorgt later voor bijzonder lekker stukjes vlees in de rillettes. Het vlees worden dan traag en door en door gaar gekookt in een beetje eendenvet. De rillettes komen daarna terecht in bokaaltjes, die worden gesteriliseerd. Het resultaat kan, zelfs maanden later, dik worden uitgesmeerd op toast of brood.
Sinds we weten dat vetstof gezond is, hoeven rillettes ons zeker niet af te schrikken. Eendenvet bestaat voor meer dan 70% uit onverzadigde vetten, die het welzijn van hart en bloedvaten in de hand werken
‘Hoe eet ik rillette van eend nog meer, behalve op brood?”
“Rillettes komen altijd van pas. Ze kunnen heel goede diensten bewijzen bij het ontbijt, als voorgerecht, als kleine maaltijd met een slaatje, en zelfs als hapje voor het slapengaan.”