Manu de Cort uit Pepingen maakt met veel geduld en passie distillaten, zonder toevoegingen van smaakstoffen of extracten.
Voor elke drank die hij distilleert gaat hij aan de slag met enkel verse of gedroogde ingrediënten.
En waar de meesten beginnen van aangekochte alcohol, werkt Manu met zelf gedistilleerde alcohol. Hij gaat dus terug naar de oorsprong van het distilleren en dat met grotendeels zelf geteelde grondstoffen.  

Zelf alcohol maken…

Het vraagt veel tijd en energie en het is zeker geen evidentie, maar dat schrikt Manu niet af.
Hij haalt dan ook alcohol uit verschillende grondstoffen die elk nog is een andere voorbereiding nodig hebben, zoals bijvoorbeeld tarwe t.o.v. aardappelen.

Distilleren in koper  

Voor het distilleren gebruikt Manu een 30 jaar oude koperen Arnold Holstein-stookketel van 600 liter, die helpt om een zuivere en zachte alcohol te maken.
Deze op stoom verwarmde ketel is door zijn aroma helm (voor de whisky), de kruiden-basket (voor de gin) en 19 platen (voor de vodka’s) multifunctioneel.

Échte kruiden en vruchten  

De Cort beschikt in zijn distilleerderij permanent over zo’n 80 soorten biologische kruiden/vruchten, die hij zoveel mogelijk van kortbij haalt.
Van kunstmatige aroma’s moet Manu niet weten, dat past gewoon niet in de filosofie van De Cort. Alles wordt ook ter plekke, in de distilleerderij verwerkt: jeneverbessen worden gebroken, zestes worden met de hand geschild, …

Deze vele kruiden en vruchten laat hem ook toe om op maat te werken voor CRU.
Zo haalde hij voor onze CRU Gin 2.0 zijn citrusfruit en kruiden op onze eigen markt.

 

De producten van De Cort Distillery zijn het resultaat van de natuurlijke grondstoffen, de natuurlijke fermentatie, de échte kruiden en… tijd. Want elk product krijgt nog enkele maanden de tijd om te rusten.

Te ontdekken op onze markt:

CRU Gin 2.0    

Voor de CRU Gin 2.0 neusde nieuwe partner Manu De Cort van Open Up Distillery uit Pepingen (Pajottenland) rond op onze markten op zoek naar fijne botanicals.
Zo leveren citroen, mandora en kumquat een fris accent van citrus, peper wat kruidigheid en kurkuma een extra warme toets.
Die laat hij in nauwkeurige verhoudingen samen macereren of weken in alcohol, waardoor er een soort kruisbestuiving tussen de smaken ontstaat.
Samen met de nauwgezette manier van distilleren zorgen ze voor een uitzonderlijk fijne London Dry Gin.
De gin wordt minstens 5 maal gedistilleerd.
Ook dat draagt bij tot een fijnere smaak. 
En net voor het bottelen kreeg hij een viertal maanden om te rusten.
Een proces dat wat tijd vraagt dus.
Maar de kwaliteit en de smaak van CRU Gin 2.0 zijn dat geduld meer dan waard.

Pastis De Cort    

Volgens kenners de ‘Grand Cru’ onder de pastis.
Voor deze pastis ging Manu op zoek naar het perfect evenwicht tussen maceratie en distillatie van kruiden.
Niet enkel anijs, maar ook venkelzaad, koriander, kaneel, zoethout, steranijs, kardemom, … maken deel uit van de ingrediënten.

Weetje:
het gebruik van anethol (anijs-olie) laat Manu achterwege.
Die olie zorgt vaak voor een wrange smaak en geeft ook de ‘melkachtige’ kleur aan de pastis als je er water aan toevoegt.
Manu geeft je meer uitleg in     href="https://youtu.be/eeghhZ4R8nQ">dit filmpje    .   

Drink puur of met ijskoud water.

Potato Vodka De Cort    

De basis van deze vodka zijn bintjes-aardappelen.
Dankzij de Holstein ketel met retificeerkolom is De Cort in staat om te distilleren tot 96 % alcohol. Dat is nodig om vodka te maken.
Hij start met de fermentatie van de Pajotse bintjes tot een soort ‘aardappelbier’.
Nadien wordt er een eerste keer gedistilleerd tot zo’n 60 % alcohol en een tweede keer tot 94 à 96 % alcohol.
Water wordt toegevoegd om het alcoholpercentage drinkbaar te maken en de vodka krijgt vervolgens een 6-tal maanden om te rusten.
Het resultaat?
Een zachte, rijke en uiterst pure spirit.

Belgian Beer Brandy Blond De Cort    

Voor deze whisky start Manu van een Belgische blonde tripel.
Want hoe kwaliteitsvoller het basisproduct, hoe beter het distillaat. Logisch toch?
De dubbele distillatie van sterk Belgisch blond bier zorgt voor een zachte en volle spirit.
Die wordt dan op first-fill bourdon vaten gelegd, dat zijn vaten die voor het eerst worden gebruikt voor het rijpen van whisky.
Het resultaat is een mooie mix van toetsen van bier en de typische afdronk van de whisky.  

Ons vakmanschap drink je met verstand

Voeg CRU Gin 2.0 toe aan favorieten
CRU Gin 2.0
CRU Gin 2.0 500 ml 3290/fles € 65,80 / l
CRU Gin 2.0
Voeg Pastis De Cort toe aan favorieten
Pastis De Cort
Pastis De Cort 700 ml 4000/fles € 57,14 / l
Pastis De Cort
Voeg Belgian Beer Brandy De Cort toe aan favorieten
Belgian Beer Brandy De Cort
Belgian Beer Brandy De Cort 500 ml 4000/fles € 80,00 / l
Belgian Beer Brandy De Cort

Ga aan de slag met onze cocktailtips