Zalm met Noordzeekrab-mousseline

Recept: Zalm met Noordzeekrab-mousseline.

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 600 g Schotse zalmfilet (150 g per persoon)
  • 320 g Gekookte krabscharen (80 g per persoon), herleid naar 200 g krabvlees
  • 500 g loskokende aardappelen
  • 150 g aardperen
  • 1 bussel waterkers
  • 50 g spinazie
  • 1 kluit dille
  • 1 sjalot
  • 100 g boter (50 g voor de puree & 50 g voor de krab)
  • 100 ml karnemelk
  • Wilde Voatsiperifery peper Ilanga 65g
  • Olijfolie
  • Peper en fleur de sel

Aan de slag: 

  1. Haal het vlees uit de krabbenpoten, snij fijn.
     
  2. Maak een klassieke aardappelpuree: schil de aardappelen en kook of stoom ze gaar.
    Doe ze in een hoge pot en stamp fijn met pureestamper.
    Voeg dan de karnemelk tot gewenste dikte bij alsook de boter in stukjes.
    Kruid naar smaak met peter en een snuifje zout.
    Warm hem later dan opnieuw op in de microgolf of au bain-marie. Of maak hem à  la minute.
     
  3. Maak de waterkersolie:
    Mix 10 min. lang 4 delen waterkers met 2 delen Arbequina-olijfolie.
    Zeef nadien (tip: een koffiefilter is ideaal).
     
  4. Schrob de aardpeer schoon (schillen hoeft niet) en snij in heel fijne plakjes met een mandoline, leg ze in een kommetje melk.
     
  5. Snij de sjalot heel fijn, alsook een beetje dille.
     
  6. Kruid de zalmfilets met de Voatsiperifery-peper en fleur de sel en bak op voorhand langs één kant.
    Zet voor het serveren nog een 5-tal minuten in de oven op 190 °C.
     
  7. Bak het krabvlees kort aan in boter en meng dit onder de warme aardappelpuree.
     
  8. Dresseer het bord en werk af met de sjalot en dille.

 

Geïnspireerd door Lady chef Sofie Dumont >