Venkelworst met een waterkers-olijfoliepuree en finocchio al parmigiano

De vleesbereidingen worden gemaakt met het varkensvlees van St.-Amandshof, de varkensboerderij van Tania en Lieven.
De varkens krijgen er lekker kwaliteitsvoer: als biggetje de melk van de mama, nadien overgangsvoer op basis van melkproducten om stilletjes aan te wennen aan het volwassen voer op basis van een eigen recept dat ontwikkeld werd met een voedingsdeskundige.
De varkens hebben op de boerderij veel speelruimte om lekker te kunnen wroeten en hun natuurlijk gedrag ten volle te kunnen uiten.
Ze krijgen er dus tijd en ruimte om op een natuurlijke en stressvrije manier te groeien.
Dat is belangrijk voor de kwaliteit van het vlees.

Recept: venkelworst met een waterkers-olijfoliepuree en finocchio al parmigiano

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 4 venkelworsten 
  • 1,8 kg bloemige aardappelen 
  • 2 venkels
  • 1 bussel waterkers 
  • Hoeveboter 
  • 2 eierdooiers 
  • 25 g geraspte Parmigiano Reggiano 
  • Arbequina-olijfolie 
  • Zwarte peper 
  • Fleur de sel

Aan de slag: 

  1. Verwarm voor de venkel de oven voor op 200 °C.
     
  2. Schil de aardappelen, spoel ze af en breng aan de kook in licht gezouten water. Kook ze zo’n 20 min.
     
  3. Breng een tweede pot water aan de kook.
    Snij de venkel in stevige plakken en stoom ze beetgaar.
     
  4. Leg de venkel in een ovenschaal, bestrooi met de Parmigiano Reggiano en kruid met peper en zout.
    Steek in de oven tot de kaas mooi goudbruin kleurt.
     
  5. Zet ondertussen een pan op het vuur, laat de hoeveboter smelten en bak de venkelworsten.
     
  6. Was ondertussen de waterkers en verwijder de steeltjes.
     
  7. Zijn de aardappelen gaar? Giet ze af en stamp ze tot puree met 3 à 4 eetlepels olijfolie en de eierdooiers.
    Kruid met zwarte peper en fleur de sel en meng er de frisse waterkers door
    (hou enkele blaadjes opzij voor de afwerking).
     
  8. Serveer op het bord een venkelworst, een torentje puree en gegratineerde venkel.
    Werk af met een fris blaadje waterkers.