Tips voor een avondje kaas

Zin in kaas? Wat dacht je van een gevarieerde kaasplank met enkele begeleiders, krokant CRU-brood en een lekker glaasje wijn of bier? Of ga voor kaasfondue of raclette: wij stelden op de markt alvast een lekkere combinatie kazen samen waarmee je thuis meteen aan tafel kan.

Enkele tips voor de ideale kaasplank:  

De essentie: kaas.  

Op de markt helpen we je met plezier om een kaasplank naar jouw wens samen te stellen: volgens smaak, kaasfamilie, origine of een mix. Als je bij CRU kaas koopt, is die op z’n best. Wacht dus niet te lang om hem op te eten.

Assortiment kaas van bij versmarkt Cru.

Serveer op kamertemperatuur:  

Bewaar kaas in kaaspapier in een gesloten doosje in de koelkast en laat geregeld ademen. Haal de kaas ongeveer een uur op voorhand uit de koelkast voor de beste smaak en textuur.

Smaakvolle begeleiders:  

Verschillende smaken versterken elkaar, daarom maken we bij CRU een doordachte selectie van onze kaasbegeleiders: Gedroogd fruit naargelang het seizoen, kweepeer- en vijgengelei en noten. Maar bv. een verse peer of pruim kan er ook perfect bij.

 

Begin zacht:  

Je smaakbeleving wordt mee bepaald door de volgorde waarin je verschillende kazen eet. Om de smaken het best tot hun recht te laten komen, begin je met zachte, romige kazen (zoals witschimmel, geitenkaas) en eindig je met de pittige kazen (zoals blauwe kaas).

Zorg voor harmonie:

Doorprik de romige smaak van kaas met iets fris, zuur of zoet. Ga bijvoorbeeld voor een klassieke witte wijn zoals Pinot gris van Vins Mann. Wist je al dat ook bier en kaas uitstekend samengaan? Het hoppig en romig aroma van ons Speciaal blond zorgt voor een fris mondgevoel bij kaas. Zoete dranken zoals Madeira of porto smaken dan weer goed bij blauwe kazen. En zelfs met thee kan je verrassende combinaties maken: probeer eens de Alishan zwarte thee van Mist met bergkazen.

Brood hoort er ook bij:  

Combineer kaas met lekker krokant CRU-stokbrood of ga voor het brood van de maand met een fruitige of notige toets.