Tips & tricks met olijfolie

  1. Je kan met alle soorten olijfolie koken.
    Met de gewone maar ook met de zogenaamde extra-vierge.
     
  2. Bij verwarming verliest extra vierge olijfolie smaak en finesse.
     
  3. In vergelijking met andere olies heeft extra vierge olijfolie een rookpunt (160°C) dat niet uitzonderlijk hoog ligt.
    Zeer sterk opwarmen is dus niet aangewezen.
     
  4. Bakken of grillen kan zonder problemen met extra vierge olijfolie.
    Frituren niet.
    Om te bakken worden olijfolie en boter vaak met elkaar gemengd.
     
  5. Goede extra vierge olijfolie heeft een zeer verfijnde smaak en is ook gezond.
    Om warme gerechten af te werken, voegen veel koks een klein scheutje olijfolie toe op het laatste moment als smaakgever.
     
  6. Olie die geperst wordt van olijven, afkomstig van oude bomen, winnen elk jaar aan smaak en finesse. 
    Hoe ouder de boom, hoe beter de olijfolie.
     
  7. Extra vierge olijfolie blijft een jaar in goede conditie.
    Daarna wordt ze stilaan ranzig.
     
  8. Goede olijfolie bewaren we op kamertemperatuur in een donkere ruimte, in de kast dus.
     
  9. Er bestaan grote verschillen in karakter en intensiteit van goede olijfolies.
    Sterke krachtige olies gaan goed bij intense, geconcentreerde smaken.
    Fruitige olie past bij verfijnde gerechten.
     
  10. Olijfolie kan prima boter vervangen in een aantal desserts en sauzen.