3 tips met warmoes

Warmoes is voor velen misschien nog onbekend terrein, toch kan je er heel wat kanten mee uit. 
Zowel de gekleurde stengels als de stevige bladeren van deze bladgroente kan je gebruiken.
Beide hebben een verschillende bereidingswijze, dus je haalt best eerst de bladeren van de stengels.   

Met onderstaande tips kan je meteen aan de slag: 

Groenten warmoes gekleurd

Tip 1: pasta met gestoofde warmoes   

Ingrediënten:

  • Warmoes
  • Ui
  • Teentje look
  • Pasta
  • Gorgonzola
  • Gerookte spekblokjes
  • Pancetta

 

Aan de slag:

  1. Warmoes kan je net zoals spinazie klaarmaken. Stoof een ui aan tot ze goudbruin is, voeg een teentje look toe en laat kort meebakken.
     
  2. Voeg dan fijngesneden bladeren warmoes toe en laat meestoven tot ze volledig geslonken zijn. 
     
  3. Gestoofde warmoes kan je combineren met pasta: voeg wat kookvocht van de pasta toe aan de warmoes voor een lekker sausje, of combineer met gorgonzola.
     
  4. Eventueel nog wat gebakken spekjes, sneetjes pancetta of pijnboompitten voor een originele pasta! 


Heb je liever wat meer pit in je gerecht, dan kan je de warmoes ook aanbakken met wat verse stukjes gember, kurkuma en / of chilipeper. 

Tip 2: blitva    

Wanneer je in Kroatië of Montenegro een stukje vis bestelt, is de kans groot dat je er een grote portie blitva bij geserveerd krijgt.
Blitva is een combinatie van gestoofde warmoes met look en aardappelen. 

Ingrediënten

  • Warmoes
  • Look
  • Olijfolie
  • Gekookte aardappelen
  • Zwarte peper
  • Zout
  • Platte peterselie
  • Pijlinktvis

 

Aan de slag: 

  1. Stoof warmoes gaar met wat fijngesneden look en een royale scheut olijfolie.
     
  2. Voeg grof geplette gekookte aardappelen toe en laat even meestoven.
     
  3. Kruid af met peper en zout en voeg nog een scheutje goede olijfolie toe.
     
  4. Heel lekker in combinatie met gebakken pijlinktvis en wat gehakte platte peterselie. 

Tip 3: gegratineerde warmoesstengels   

Ingrediënten

  • Warmoes
  • Geraspte Gruyère

 

   

   

   

Aan de slag: 

  1. Stoof de stengels 10 tot 12 minuten gaar met wat fond in een pan.
  2. Leg de stengels in een (ingevette) ovenschaal en bestrooi met wat geraspte Gruyère en laat een vijftiental minuten gratineren in de oven totdat de kaas goudbruin kleurt. 

Verder kan je zowel de bladeren als de stengels (rauw of gekookt) verwerken in soepen, salades en ovenschotels.

Experimenteer er dus maar op los!