Speculoos met vanille mascarpone en hazelnootkaramel

Recept: Speculoos met vanille mascarpone en hazelnootkaramel.

Ingrediënten voor personen: 

  • 4 Cru-speculoosjes (1 speculoos per pers.)
  • 350 g mascarpone
  • 150 g suiker (50 g voor bij de mascarpone en 100 g voor de karamel)
  • 1 vanillestok
  • 2 peren naar keuze (bv. Concorde)
  • 1 eetl. Bloemenhoning
  • Enkele takjes tijm
  • 1 pakje Piemontese hazelnoten (8 hazelnoten per persoon)

Aan de slag: 

  1. Snij de peer doormidden, verwijder het klokhuis over de lengte en snij in fijne partjes (schillen hoeft niet).
    Besprenkel ze met de honing en de de tijm en laat enkele uurtjes marineren.
     
  2. Hazelnoot karamel: warm de hazelnoten even voor in de oven.
    Laat de suiker smelten met 5 cl water, voeg de warme nootjes toe en giet de karamel uit op inox of bakpapier en laat afkoelen. Eens afgekoeld, snij je de karamel in stukken.
     
  3. Klop de speculoosjes kapot tussen een handdoek.
     
  4. Spreid de gemarineerde peertjes uit op een bakplaat met papier en laat 15 min. roosteren in de oven op 180°.
     
  5. Meng de mascarpone, suiker en vanillemerg onder elkaar
    (tip: leg de vanille peul die overblijft na het merg in olijfolie of suiker om nadien van te genieten).
    Steek in een spuitzak.
     
  6. Dresseren:
    Spuit een dot mascarpone op een diep bord, leg de schijfjes peer erop en werk af met de crumble van speculoos en de hazelnoot karamel. Werk eventueel af met enkele druppeltjes vanille-olie.

 

Geïnspireerd door Lady chef Sofie Dumont >