Bewaren

Bewaar mosselen in de koelkast in een gesloten plastic zak en leg er een bord op: dat zorgt voor druk waardoor de schelpen dicht blijven en de mosselen hun vocht behouden.

Kuisen

Mosselen kunnen altijd wat zand bevatten.
Spoel ze onder de kraan en verwijder de mosselbaard als die er eventueel nog aanzit.
Dat doe je door het met een mesje of met je vingers weg te trekken in de richting waar de schelpen vast zitten.

Klaarmaken

Koken:

  1. Zet een grote kookpot op middelmatig vuur met een klontje hoeveboter en mosselgroenten.
     
  2. Blus met wat witte wijn of bier en voeg de mosselen toe.
     
  3. Voeg verse kruiden naar keuze (bv. platte peterselie) toe.
     
  4. Schud de pot mosselen tussendoor even op.
     
  5. Zijn alle mosselen geopend? Dan zijn ze klaar!

     

Grillen op de BBQ:

  1. Verdeel de mosselen over enkele papillotten of aluminium bakjes.
     
  2. Giet er wat Ladopetra-olijfolie over en voeg naar keuze groentjes en verse kruiden toe.
     
  3. Kruid af met peper.
     
  4. Leg de papillotten of bakjes op de grill.
     
  5. Haal de mosselen van het vuur van zodra ze geopend zijn

     

Gratineren in de oven:

  1. Kook de mosselen.
     
  2. Verwarm je oven op middelmatige grillstand.
     
  3. Verwijder van elke mossel 1 schelp en leg ze met de geopende kant naar boven op een kookplaat.
     
  4. Voorzie elke mossel van wat geraspte kaas naar keuze en laat ze in de oven grillen tot zich een mooi kaaskorstje heeft gevormd.