Mosselen met kurkuma, gember en wortel

Geïnspireerd door Sam d’Huyvetter (chef Bar Bask, Gent)


Recept: Mosselen met Kurkuma.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 kg mosselen
  • 6 grote wortelen
  • 1 selder
  • 50 g verse gember
  • 15 g verse kurkuma
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 plantje basilicum
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl wittewijnazijn
  • 1 dl verse volle room
  • 50 g suiker 
  • zwarte peper

Aan de slag:

  1. Was de mosselen en kruid ze met peper.
    Stoof ze kort aan in een kookpot tot ze een klein beetje openen.
    Haal de mosselen uit de pot en hou het kookvocht bij.
     
  2. Snij 5 wortelen in kleine blokjes. Stoof de knoflookteentjes, samen met 6 selderblaadjes, op hun geheel aan in het mosselvocht. Voeg de wortelblokjes toe en laat mee aanstoven. Rasp er de gember en kurkuma over. Gebruik daarbij best een handschoen, want de kleur is moeilijk af te wassen.
     
  3. Blus met de witte wijn, laat inkoken en voeg de room toe. Laat de saus rustig pruttelen.
     
  4. Breng 1 dl water met de wittewijnazijn en de suiker aan de kook tot alle suiker opgelost is.
    Snij de overgebleven wortel in schijfjes, voeg ze toe aan het suiker-azijnmengsel en laat afkoelen.
     
  5. Zeef de roomsaus en kook ze nog even op. Voeg de mosselen toe en meng goed.
    Verdeel de mosselen en saus over de borden.
    Werk af met de zoetzure wortelschijfjes en blaadjes basilicum.

     

Tip:
Serveer met stokbrood en verse boter: heerlijk om in de saus te soppen.

Wijntip:
Lekker met een minerale Pinot Entre-Deux- Monts of een frisse Grüner Veltliner.
Gebruik de wijn van je keuze dan ook voor je saus.