Wie probeert het recept van onze mattentaarten uit?
Onze bakkers hielpen met een gebruiksklaar recept voor ± 6 kleine mattentaarten.    

Recept: mattentaart.

Ingrediënten: 

  • 1 L rauwe melk
  • 200 ml karnemelk 
  • 40 ml azijn
  • 3 eieren
  • 240 g suiker
  • 90 g amandelpoeder
  • 1 st. bladerdeeg

Aan de slag: 

Matten koken   

  1. Breng de rauwe melk aan de kook. 
     
  2. Van zodra die kookt, voeg je de karnemelk en de azijn toe.
    Laat terug opkoken. 
     
  3. Van zodra de massa begint te stollen, zet je de pot van het vuur en giet je de massa door een zeef.   
     
  4. Wat achterblijft zijn de matten.
    Laat minstens 24 h afkoelen in de frigo voor gebruik.


Bereiding mattentaart   

  1. Klop de matten los met een klopper. 
     
  2. Meng dit kort met 120 g van de suiker en het amandelpoeder.
    (niet te lang, anders wordt het een pasta.) 
     
  3. Meng hieronder kort de eidooiers.
    (ook niet te lang) 
     
  4. Klop de eiwitten op. 
     
  5. Als de eiwitten voor 3/4e zijn opgeklopt kan je de rest van de suiker in kleine beetjes toevoegen. 
     
  6. De eiwitten zijn klaar als je de suikerkorrel niet meer voelt en je de pot kan omdraaien.
    Meng een klein beetje van het eiwit onder de massa met matten. 
     
  7. Eens dit gedaan is, kan je er de rest van de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder mengen met de hand of een spatel. 

 * Opgelet: niet te lang mengen anders gaat de luchtigheid uit de eiwitten.    

 
De mattentaart vullen   

  1. Vet de taartvormpjes (± 15 cm diameter) in met boter en vul deze met een laagje bladerdeeg. 
     
  2. Vul de taartvormen met de vulling.
    Doe deze niet te vol anders loopt de vulling eruit bij het bakken. 
     
  3. Strijk de randjes in met een losgeklopt ei. 
     
  4. Voorzie nog een laagje bladerdeeg over de vulling, duw goed aan op de randjes. 
     
  5. Maak met een mesje of een schaar een inkeping vanboven in het taartje zodat ook de vulling gebakken geraakt. 
     
  6. Bestrijk de bovenkant van de taartjes met losgeklopt ei voor een mooie glans. 


De mattentaartjes bakken   

  1. Plaats de mattentaartjes op een bakplaat en bak gedurende 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 215 °C. 
    Bij grote mattentaarten is de baktijd 35 à 40 minuten, afhankelijk van welk type oven je hebt. 

 

 

Ingrediënten

Voeg Verse hoevemelk 1L toe aan favorieten
Verse hoevemelk 1L
Verse hoevemelk 1L 1000 ml 220/stuk € 2,20 / l
Verse hoevemelk 1L
Voeg Karnemelk 1 L toe aan favorieten
Karnemelk 1 L
Karnemelk 1 L 1000 ml 220/stuk € 2,20 / l
Karnemelk 1 L