Inspiratie met zwarte look

Zwarte look?  
Het is eigenlijk gewone – witte – knoflook die zo’n drie tot vijf weken de tijd heeft gekregen om bij een temperatuur van 80°C in een vochtige ruimte te fermenteren.
Tijdens die fermentatie worden de natuurlijke suikers in de knoflook omgezet tot karamelachtige suikers.
Het resultaat is pikzwarte knoflook met een zoete smaak en een zacht en subtiel lookaroma.   

Inspiratie met zwarte look.

Lookboter van zwarte look

Zwarte knoflook kan je op dezelfde manier gebruiken als gewone knoflook: in sauzen, pasta, marinades en gerechten, maar ook rauw op een geroosterde CRU-boterham. 
Of in...  lookboter! 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 g ongezouten hoeveboter
  • Twee bollen zwarte knoflook
  • Peper en zout

Aan de slag: 

  1. Laat 250 g ongezouten hoeveboter zacht worden op kamertemperatuur. 
     
  2. Neem twee bollen zwarte knoflook en pel de teentjes. 
     
  3. Smelt 50 g van de hoeveboter in een pannetje op een laag vuur, voeg de look toe en mix glad met een staafmixer of hakmolen. 
     
  4. Voeg 5 g grof zout toe en enkele draaien van de pepermolen en mix nog eens kort tot alles goed gemengd is. 
     
  5. Mix nu het lookmengsel onder de rest van de zachte boter. Proef en kruid naar smaak bij met extra peper of zout. 

Zwarte lookdressing

Zwarte lookdressing is ook het perfecte ingrediënt om wat meer diepgang te geven aan gerechten die licht smaken.
Denk bijvoorbeeld aan pastagerechten, soep of risotto. 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Zwarte look
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Aan de slag: 

  1. Stamp de zwarte look fijn en breng op smaak met peper en zout.
     
  2. Roer er wat olijfolie onder opdat alles een mooi geheel wordt.
     
  3. Voeg op het einde van je recept deze knoflookdressing toe, een unieke toets aan je gerecht!