Broodjes met zwarte look

Zwarte look is eigenlijk ‘gewone’ look die zo’n drie tot vijf weken de tijd heeft gekregen om bij een temperatuur van 70 °C in een vochtige ruimte te fermenteren.
Die fermentatie zorgt ervoor dat de natuurlijke suikers omgezet worden tot karamelachtige suikers.
Het resultaat?
Pikzwarte look met een zoete smaak en een zacht, subtiel lookaroma

Zwarte look, verkrijgbaar bij CRU.

Ingrediënten: 

  • 250 g ongezouten hoeveboter
  • 2 bollen zwarte look
  • Grof zeezout
  • Zwarte peper
  • Baguette

Aan de slag: 

  1. Laat 250 g ongezouten hoeveboter zacht worden op kamertemperatuur.
     
  2. Neem twee bollen zwarte knoflook en pel de teentjes.
     
  3. Smelt 50 g van de hoeveboter in een pannetje op een laag vuur, voeg de look toe en mix glad met een staafmixer of hakmolen.
     
  4. Voeg 5 g grof zout toe en enkele draaien van de pepermolen en mix nog eens kort tot alles goed gemengd is.
     
  5. Mix nu het lookmengsel onder de rest van de zachte boter. Proef en kruid naar smaak met extra peper of zout.
     
  6. Smeer op stukjes baguette en laat kort grillen op de BBQ. (ook lekker bij een stukje gegrild vlees)