Beef wellington met stoemp van aardappel en groenten, en geglaceerde worteltjes

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 100 g uien
  • 100 g worteltjes
  • 100 g prei (alleen het witte deel)
  • 50 g. boterraapjes
  • 125 g spruitjes
  • 25 g hoeveboter
  • 40 cl gevogeltefond
  • 1 bouquet garni Cru
  • 250 g Aardappelen (geschild)
  • Peper
  • Zout

Aan de slag: 

  1. Snijd de uien, worteltjes, prei en boterraapjes in stukjes.
     
  2. Snijd de (gekuiste) spruitjes doormidden.
     
  3. Smelt de boter in een grote pan.
     
  4. Voeg de groenten toe en laat ze 10 min. zachtjes zweten, zonder te laten verkleuren.
    Roer regelmatig om.
     
  5. Voeg de gevogeltefond, het bouquet garni en wat zout en peper toe en breng op hoog vuur aan de kook.
    Zet vervolgens een deksel op de pan en draai het vuur lager.
    Laat de groenten 30 minuutjes zachtjes stoven.
     
  6. Snijd de aardappelen in dobbelsteentjes van 1 cm en doe ze in de pan bij de groenten.
     
  7. Laat alles nog 20 min stoven in de afgedekte pan.
    Roer de groenten af en toe om.
     
  8. Zet de pan, na 20 min. stoven met het deksel op een kier aan de kant.
     
  9. Laat de stoemp erna weer door en door heet worden op het vuur en roer alles goed dooreen met de garde.
    Zo bekom je heerlijke groentenstoemp.

Gekleurde mini-worteltjes glaceren

Ingrediënten:

  • 400 g mini gekleurde worteltjes (geschild en schoongemaakt)
  • 2 el honing
  • 2 el azijn van citrushoning
  • 1 el ongezouten boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl fijngehakte verse dragon
  • 100 ml groentebouillon
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 tl citroensap (optioneel, voor extra frisheid)

Aan de slag:

  1. Schrob en was de mini gekleurde worteltjes goed.
    Houd ze heel voor een mooie presentatie of halveer als ze wat groter zijn.
     
  2. Verhit de boter en olijfolie samen in een grote koekenpan op middelhoog vuur totdat de boter gesmolten is en begint te bruisen.
     
  3. Voeg de worteltjes toe en bak ze 3-4 minuten, zodat ze licht kleuren.
    Roer regelmatig om zodat ze gelijkmatig bakken.
     
  4. Voeg de honing en citrushoningazijn toe en roer zodat de worteltjes goed bedekt worden.
    Laat de azijn kort inkoken.
     
  5. Voeg de groentebouillon toe en zet het vuur laag.
    Dek de pan af en laat de worteltjes in 8-10 minuten zacht worden, terwijl de vloeistof inkookt tot een glanzend glazuur.
     
  6. Als de worteltjes mooi geglaceerd zijn, voeg je de verse dragon toe en eventueel een scheutje citroensap voor extra frisheid.
    Breng op smaak met zout en peper.
     
  7. Het zoete en frisse karakter van de citrushoningazijn zorgt voor een mooie balans.
     
  8. Bak de beef wellington 30 min. in een voorverwarmde oven op 200 °C
     

Pairingtip Veneto Rosso Wild Nature (rood)