6 x inspiratie met Gorgonzola Dolce

De Gorgonzola Dolce DOP is een uitzonderlijke romige – bijna lopende – blauwschimmelkaas.
Door de mooie zachte smaak is de kaas ook toegankelijk voor wie niet zo fan is van de sterke blauwschimmelsmaak.

1. Gevulde dadels met gorgonzola  

Ingrediënten: 

  • Medjoul-dadels
  • Gorgonzola Dolce

Aan de slag: 

  1. Neem enkele medjoul-dadels, maak er een sneetje in en verwijder de pit.
     
  2. Vul met een lepelje gorgonzola.

 

Ideaal als apero!

2. Salade met gorgonzoladressing  

Ingrediënten: 

  • Gorgonzola Dolce
  • CRU-mayonaise

Aan de slag: 

  1. Meng 50% gorgonzola Dolce met 50% CRU-mayonaise glad.
     
  2. Serveer als dressing in een salade.

3. Gorgonzola bij rood vlees  

Ingrediënten: 

  • Gorgonzola Dolce
  • Hoeveboter

Aan de slag: 

  1. Meng 50% gorgonzola dolce met 50% hoeveboter glad.
     
  2. Serveer op een stukje gegrild rund- of varkensvlees.
    Door de combinatie met de boter zal het mengsel lekker smelten.

4. Koningsgarnalen met gorgonzolasaus  

Ingrediënten: 

  • Gorgonzola Dolce
  • Room
  • Koningsgarnalen

Aan de slag: 

  1. Laat in een pannetje op het vuur wat gorgonzola dolce samen met wat volle room smelten.
     
  2. Blijf goed roeren totdat je een gladde saus hebt.
     
  3. Pel enkele koningsgarnalen en laat ze een paar minuutjes opwarmen in de saus.
     
  4. Serveer als hapje of als voorgerecht met CRU-brood.

 

5. Mosselen met gorgonzola  

Ingrediënten: 

  • Gorgonzola Dolce
  • Room
  • Mosselen

Aan de slag: 

  1. Laat in een grote pot op het vuur wat gorgonzola dolce samen met wat volle room smelten.
     
  2. Blijf goed roeren totdat je een gladde saus hebt.
     
  3. Voeg nu afgespoelde mosselen (Bouchot of Zeeuwse) toe, zet het deksel op de pot en laat een vijftal minuten garen totdat alle mosselen op zijn.
     
  4. Serveer in de saus.

6. Verse spaghetti met gorgonzolasaus

Ingrediënten: 

  • Room
  • Gorgonzola Dolce
  • Peper en zout
  • Verse spaghetti
  • Verse groene kruiden
  • Gehakte noten

Aan de slag: 

  1. Breng in een pannetje wat room aan de kook en voeg een hoeveelheid gorgonzola naar keuze toe.
     
  2. Laat de kaas smelten in de room en werk de saus af met peper en zout.
     
  3. Kook ondertussen de verse pasta haar.
     
  4. Meng de smeuïge saus onder te pasta, schep op het bord en werk af met wat verse groene kruiden of fijngehakte noten.