4x inspiratie met Cru-brood door Sofie Dumont

1Ontbijttoast met vruchtencompote

Ingrediënten:

  • Brioche
  • Boter
  • Ananas
  • Appelsap
  • Suiker
  • Limoen
  • Vanillestok
  • Plattekaas
  • Hazelnoten
  • Dragon

 

Aan de slag:

  1. Smeer een snee briochebrood in met boter en gril kort in de oven.
     
  2. Voor de ananascompote: schil de ananas en snij hem in kleine blokjes, laat een klontje boter smelten in een steelpan en stoof de ananas aan.
    Voeg een scheutje appelsap toe en werk af naar smaak met wat suiker, limoen, vers vanillemerg…
    Laat stoven tot je de gewenste structuur hebt.
     
  3. Beleg het geroosterd briochebrood met een laag plattekaas en werk af met de ananascompote.
    (Extra: Je kan de plattekaas naar wens nog opwerken met het vruchtvlees van een passievrucht.)
     
  4. Hak een handje piemontese hazelnoten fijn en werk er je toast mee af, samen met enkele blaadjes dragon (of ander groen kruid).
     

Tip: vervang de ananas gerust door fruit naar wens, afhankelijk van het seizoen (aardbeien, abrikoos, appel…)

 

2. Bruschetta met venkelworst en tomaat

Ingrediënten: 

  • Baguette
  • Arbequina-olijfolie
  • Venkelworst
  • Tomaten
  • Zwarte peper
  • Fleur de sel
  • Ansjovis
  • Waterkers

 

Aan de slag:

  1. Snij een baguette in sneetjes, besprenkel ze royaal met Arbequina-olijfolie en grill ze kort in de oven (let op dat ze niet verbranden).
     
  2. Laat olijfolie warm worden in een pan en ontdoe de venkelworsten van hun vliesje (natuurdarm).
    Leg de worsten in de pan en plet het vlees tot kleine stukjes gehakt.
    Bak alles mooi aan gedurende 4 à 5 min.
     
  3. Snij verse tomaten in fijne blokjes en meng met een scheutje olijfolie en kruid met zwarte peper en fleur de sel.
    Optioneel: Meng er fijngesneden ansjovis tussen voor extra umami smaak.
     
  4. Beleg de sneetjes baguette met wat venkelgehakt, de verse tomaat en werk af met frisse blaadjes waterkers.

 

Tip: geen tomatenseizoen?
Gebruik de Corbara-kerstomaatjes uit bokaal van Paolo Petrilli.

 

3. Toast met porchetta en schapenkaas

Ingrediënten:

  • Tarwe Cru-brood
  • Arbequina-olijfolie
  • Porchetta
  • Cru-mosterd
  • Verse schapenkaas van Bosschelle
  • Zwarte olijventapenade
  • Artisjokken van La Baita
  • Groene kruiden

 

Aan de slag: 

  1. Besprenkel sneden tarwe Cru (dikker gesneden) royaal met Arbequina-olijfolie en grill ze kort in de oven.
     
  2. Grill de porchetta kort in de oven en snij in stukjes.
     
  3. Besmeer het geroosterd brood met wat traditionele Cru-mosterd, de verse schapenkaas van Bosschelle, leg er een paar toefjes zwarte olijventapenade op en werk af met de stukjes porchetta.
     
  4. Snij de artisjokken van La Baita in fijnere stukjes en werk de toast ermee af.
     
  5. Werk af met iets van groene kruiden naar keuze.

4. Toast met zalm en asperges

Ingrediënten: 

  • Groene asperges
  • Tarwe Cru
  • Arbequina-olijfolie
  • Stracciatella
  • Tartaar van zalm of gerookte Schotse zalm
  • Verse dille
  • Gemberpickles

Aan de slag: 

  1. Blancheer kort enkele groene asperges en grill in de grillpan of op de BBQ.
     
  2. Besprenkel sneden tarwe Cru (dikker gesneden) royaal met Arbequina-olijfolie en grill ze kort in de oven.
     
  3. Leg er een laag frisse stracciatella-kaas op, gevolgd door verse zalmtartaar (huisgemaakt door Cru) of sneetjes gerookte zalm.
     
  4. Werk af met de stukjes groene asperge, wat verse dille en fijne stukjes Pipaillon-gemberpickles